Το σωματείο ΔΙΟΝΥΣΟΣ διοργανώνει
Σεμινάριο Γραμμικής Β΄ στον Πειραιά
30-31/3/2018
με τον ερευνητή αιγαιακών γραφών δρα Μηνά Τσικριτσή
στα Εκπαιδευτήρια Παιδαγωγική
¨Αρχαία Τεχνολογία, Μινωική Γραφή, Κυπριακό Συλλαβάριο
και νέες ανακαλύψεις στην αρχαιοαστρονομία¨ (12 ώρες)

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Σωματείο ΔΙΟΝΥΣΟΣ διοργανώνει σεμινάριο Γραμμικής Β΄ Γραφής, της πρώτης γραφής της Ευρώπης (φωτογραφία παρακάτω – Αρχαία Ίκλαινα – αρχαιοτέρα επιγραφή σε γραμμική Β – 1450-1350 π.Χ.).
Το σεμινάριο φιλοξενείται και εφέτος στα Εκπαιδευτήρια Παιδαγωγική στην οδό Διστόμου 7, στον Πειραιά.
Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30/3, 18.30-21.00 και το Σάββατο 31/3, 10.00-20.00.
Επιμέλεια – διδασκαλία ο δρ Μηνάς Τσικριτσής, ερευνητής αιγαιακών γραφών, ιδρυτής του σωματείου Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές.
Θα δοθεί φάκελος σημειώσεων, 1cd με το λογισμικό για να γράφουμε στο κυπριακό συλλαβάριο και την Γραμμική Β γραφή, ένα μικρό βιβλίο 32 σελ. με θέμα “παίζοντας μαθαίνω την Γραμμική Β”, ένα cd με τις γραμματοσειρές του Δίσκου της Φαιστού και τις μεθόδους αποκρυπτογραφήσεώς του με αρκετές φωτοτυπίες που χρειάζονται στα μαθήματα, ένα cd με παιγνίδια για εξάσκηση στην Γραμμική Β΄ κ.ά.. Ο φάκελος αυτός με το υλικό θα διατίθεται στο κόστος αναπαραγωγής του. Τα μαθήματα είναι δωρεάν.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε παλαιούς και νέους μαθητές.
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολουθήσεως.
Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στην ηλεκτρ. διεύθυνση margvergou@yahoo.gr ή στο τηλ. 6947212830.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ
Ο Μηνάς Τσικριτσής είναι καθηγητής πληροφορικής στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε μαθηματικά το 1980 και το 1996 έλαβε το master στη συστηματική θεολογία από το Α.Π.Θ., ενώ το 2005 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την ταυτότητα του έργου της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Η κύρια ερευνητική του δραστηριότητα σχετίζεται με την ανάλυση περιεχομένου λέξεων. Η σχέση του με τον αστρονομία προέκυψε από τις βασικές του σπουδές και συνεχίστηκε το 1991 όταν αποσπάστηκε και δούλεψε για ένα χρόνο στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Το 1983 ξεκίνησε τη συγγραφική δραστηριότητα, με το βιβλίο εκλαϊκευμένης αστρονομίας "Ταξίδι στο σύμπαν", ενώ το 2001 εκδόθηκε από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη η μελέτη για τη μεταγραφή της Γραμμικής Α με τίτλο "Γραμμική Α: Συμβολή στην κατανόηση μιας αιγαιακής γραφής". Από το 1996 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για την μινωική γραφή, ειδικά το 2006 εξέδωσε μια εμπεριστατωμένη μελέτη για το δίσκο της Φαιστού με CD-rom με τίτλο: "Ο δίσκος της Φαιστού: Οδηγός στην αποκρυπτογράφησή του". Ακολούθησε η έκδοση του βιβλίου ¨Αστρονομία Κρητομυκηναϊκού Πολιτισμού¨ και η ίδρυση του σωματείου Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
http://dionysosenpeiraiei.blogspot.gr/
http://minoikigrafi.gr/
http://www.pedbirds.gr/

Από τις παρουσιάσεις που οργάνωσε το σωματείο ΔΙΟΝΥΣΟΣ για την αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού και το Δελφικό ЭЄ με τον κ. Μηνά Τσικριτσή.


https://www.youtube.com/watch?v=oUaKcSFlU_U&t=398s

https://www.youtube.com/watch?v=cY9HbQFAw2w&t=261s





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις