ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 2022-2023
Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, 18.00-20.00
Κεντρικός ομιλητής: Ηλίας Μαριολάκος, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
¨Περί της αρχαιότητος και της συνεχείας της ελληνικής γλώσσης:
μία γεωμυθολογική προσέγγισις¨
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήναι
Επιστημονικός Διευθυντής: Κωνσταντίνος Νιάρχος, καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Προεδρεύει ο κ. Χαράλαμπος Σπυρίδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Προσφωνήσεις: Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Κωνσταντίνος Νιάρχος, καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Α.Ε.Φ., Μαργαρίτα Α. Βέργου Καραμάνου, Πρόεδρος Σωματείου Διόνυσος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας
Σωματείον Διόνυσος
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Διαδικτυακό κανάλι Φρυκτωρίες
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
Ο Ηλίας Δ. Μαριολάκος είναι Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Υδρογεωλογίας (Dr. rer. nat.) του Πανεπιστημίου Erlangen Nurnberg της Γερμανίας (1968).
Υπήρξε υπότροφος της DAAD, του Ιδρύματος Humboldt και του Deutsch-Japanisches Zentrum. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο New South Wales (Σίντνεϊ) (1968-1969) και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών ως Επισκέπτης Καθηγητής. Είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ και Ξένος Εταίρος της Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών της Ρωσίας.
Ίδρυσε τον Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει χρηματίσει Πρόεδρος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του μεταπτυχιακού τμήματος της UNESCO για το Τεταρτογενές (Συνεργασία Πανεπιστημίου Αθηνών - Vrije Universiteit Brussel), Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, καθώς και της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, ενώ για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδας.
Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια και γεωλογικές υπηρεσίες του εξωτερικού. Στα πλαίσια αυτά τον Δεκέμβριο του 1968 έδωσε μια διάλεξη στη Royal Society του New South Wales (Σίντνεϊ) με τίτλο "Geology, Mythology and Classical Buildings in Greece".
Έκτοτε, παράλληλα με την επαγγελματική και ακαδημαϊκή του πορεία, καλλιέργησε την έρευνα και την ανάπτυξη του αντικειμένου της Γεωμυθολογίας.
Έχει συμμετάσχει σε ερευνητική αποστολή της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης στα όρη Τιεν Σαν της Κιργισίας και στη νήσο Σάντο της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το National University της Γιοκοχάμα.
Είναι συγγραφέας άνω των διακοσίων πρωτότυπων εργασιών και πέντε διδακτικών βιβλίων - πανεπιστημιακών σημειώσεων και δύο σχολικών βιβλίων Γεωγραφίας που διδάχτηκαν στα ελληνικά Γυμνάσια για πολλά χρόνια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου