ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 17/6/2024

«Η δυναμική της σχέσεως της ηθικής μετά της πολιτικής κατά τον Πλάτωνα»

 Η διάλεξις αφιερούται εις την μνήμην τού προ τριών ετών εκδημήσαντος Καθηγητού και Ακαδημαϊκού Ευαγγέλου Μουτσοπούλου. 


ΠΕΡΙΛΗΨΙΣ
¨ἦθος ἀνθρώπῳ δαίμων¨ Η προσωκρατική αυτή ρήσις αποτελεί το θεμέλιον της πλατωνικής ηθικής φιλοσοφίας ακριβώς διότι αναδεικνύει το κυριότερον στοιχείον το οποίον αποκαλύπτει τον άνθρωπον ως πρόσωπον και προσωπικότητα. Το ήθος και η ηθική του ανθρώπου ως πολίτου αποκαλύπτεται εντός της ωργανωμένης πολιτείας όπου ο άνθρωπος μεταλλάσσεται από άτομον εις πρόσωπον μέσω της δυναμικής της πολιτικής. Η πολιτική αποτελεί την κορυφαίαν έκφρασιν της σχέσεως του Εγώ της υπάρξεως μετά του Εσύ του άλλου ανθρώπου, νοουμένου πάντοτε ως πολίτου. Αναμφισβητήτως, κατά τον Πλάτωνα, η προσωπικότης του πολίτου αποκαλύπτεται εις όλην την διάστασίν της πάντοτε εν σχέσει προς την προσωπικότητα του άλλου πολίτου. Εντεύθεν η δομή της κοινωνίας και η μορφή των πολιτευμάτων διά των οποίων συγκροτούνται αι ανθρώπιναι υπάρξεις, μεταλλασσόμεναι από άτομα εις πρόσωπα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ 
Ο καθηγητής κος Κωνσταντίνος Νιάρχος γεννήθηκε στα Αρφαρά Μεσσηνίας όπου και ολοκλήρωσε την Γυμνασιακή και την Λυκειακή του εκπαίδευση. Εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Ευρωπαϊκή και Πατρώα Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Αθηνών. Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινή Φιλοσοφία και τον Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College, London) και αργότερα έλαβε με άριστα το διδακτορικό του στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Υπηρέτησε ως λέκτορας Φιλοσοφίας και Κλασικής Φιλολογίας στο St. Peter’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο St. Clare’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προσκεκλημένος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόεδρος και Καθηγητής των Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων Φιλοσοφίας του Δήμου Αθηναίων. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και Διευθυντής της Ετήσιας Φιλοσοφικής Επιθεώρησης Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «Σωκράτης». Επίσης, είναι πρόεδρος των Διεθνών Φιλοσοφικών Συνεδρίων, τα οποία πραγματοποιούνται στην Αθήνα και αλλού υπό της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας καθώς και του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και μονογραφίες, καθώς και άρθρα φιλοσοφικού ερευνητικού περιεχομένου σε διεθνή και ελληνικά φιλοσοφικά περιοδικά. 
Ενδεικτικό συγγραφικό έργο: "Η ελληνική φιλοσοφία κατά την βυζαντινήν περίοδον", Συμμετρία, 2009. "Αρχαία ελληνική φιλοσοφία", Συμμετρία, 2008. "Εισαγωγή στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία", Συμμετρία, 2004. "Φιλοσοφείν: εισαγωγική προσέγγιση", Συμμετρία, 2003. "Η ελληνική φιλοσοφία κατά την βυζαντινήν της περίοδον", Καρδαμίτσα, 1996. "Φιλοσοφείν", Ιδιωτική Έκδοση, 1996. "Πλάτωνος Θεαίτητος", Καρδαμίτσα, 1991.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις