ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ - Φ. Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΩι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩι ΑΘΗΝΩΝ 2024-2025

¨ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ¨ 



Περίληψη ομιλίας με θέμα: “ Η αποκωδικοποίηση

της φιλοσοφικής εικαστικής παρέμβασης «Χωρίς τίτλο»

του Γιάννη Μόραλη

στον Σταθμό Πανεπιστήμιο του Μετρό Αθηνών”

 

Ομιλητής: Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Κατά τη μετακίνησή μας στις μεγαλουπόλεις κατ’ ανάγκην χρησιμοποιούμε ένα τουλάχιστον μεταφορικό μέσο, είτε ατομικό, είτε μαζικής μεταφοράς. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, το μετρό αποτελεί τον κύριο οικολογικό τρόπο μαζικής μεταφοράς. Ως εκ τούτου, λοιπόν, οι σταθμοί του μετρό καθίστανται καθημερινά χώροι αναγκαστικής πρόσκαιρης συνύπαρξης για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, κατά βάση ξένων μεταξύ τους, καθώς αναμένουν τον συρμό που θα τους εξυπηρετήσει.

Η Αττικό Μετρό Α.Ε. σκέφθηκε να αξιοποιήσει τις «ιαματικές» ιδιότητες των έργων τέχνης ως έναν τρόπο διαφυγής μας από τη βαρβαρότητα της καθημερινότητας - τουλάχιστον όσον χρόνο βρισκόμαστε σε σταθμό ή σταθμούς του μετρό-. Σκέφθηκε να εντάξει την τέχνη στην καθημερινότητα των πολιτών, κοσμώντας τους χώρους αναμονής των συρμών στους σταθμούς του μετρό με έργα τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών μετατρέποντάς τους σε εκθετήρια ή galleries έργων τέχνης.

Στην καλλιτεχνική δημιουργία «Χωρίς τίτλο» του Γιάννη Μόραλη στη στάση του Μετρό Αθηνών Πανεπιστήμιο, Γραμμή 2, το σύμβολο επανέρχεται προωθούμενο από μια μοντέρνα αισθητική εμπεριέχοντας κρυμμένο μέσα του ένα μυστικό με διαχρονική και κρυπτονοηματική ισχύ, το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο χρησμῳδός Μόραλης ανταγωνίζεται περίφημους μάντεις κι αρχαιοέλληνες τραγικούς και κωμικούς ποιητές, διότι είναι μέγα μέχρι στιγμής το αίνιγμα που μας έθεσε.

Θεωρώ ότι ο φιλόσοφος και καλλιτέχνης Μόραλης, εμπνεόμενος από μύθους του απώτατου ελληνικού παρελθόντος με διαχρονική ισχύ και διατηρώντας επαφή με την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα του περιβάλλοντος χώρου, συνθέτει ιδεολογικές απεικονίσεις με μοτίβα σχετιζόμενα με το ιερό τέμενος των Μουσών, δηλαδή το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις