ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2019, 19.00


Ομιλία με θέμα
το αρχαίο μας γράμμα F δίγαμμα,
με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του δρ. κ. Κωνσταντίνου Χατζηγιαννάκη και του δρ. κ. Σταύρου Δωρικού, από τις εκδόσεις Πελασγός

Αναζητώντας το Δίγαμμα

Θα ομιλήσουν οι συγγραφείς του βιβλίου.



Πειραϊκός Σύνδεσμος, Καραϊσκου 104, Πειραιεύς

Η ακούραστη, διά βίου, μελέτη και ανάλυση του διατιθέμενου υλικού των αρχαιοτέρων και των διαλεκτικών μορφών της ελληνικής γλώσσας από τους δύο καθιερωμένους συγγραφείς, μάς χαρίζει διαρκώς νέες τους ανακαλύψεις και βαθειές ερμηνείες, που μας επιτρέπουν να κατανοούμε, με αδιαμφισβήτητο και πλήρως θεμελιωμένο επιστημονικώς τρόπο, φαινόμενα ετυμολογικά αλλά και σημασιολογικά, γραμματικά και φωνητικά της γλώσσας μας, με μεθόδους που προσεγγίζουν την λογική και μαθηματική στοιχειοθέτηση, ανάλυση και απόδειξη, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και την πραγματική δομή της θαυμαστής αυτής γλώσσας, που εξυμνήθη και εχρησιμοποιήθη και ως μέσον φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου ή ανάλυσής του με τα σύγχρονα μέσα της πληροφορικής. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα
Πρόλογος του εκδότου
Πρόλογος των συγγραφέων
Εισαγωγή
Το δίγαμμα F
Επεξηγήσεις και ερμηνείες περί το αρχαιοελληνικόν δίγαμμα...
Δωρική διάλεκτος
Χαρακτηριστικά αρχαίων ελληνικών διαλέκτων
Ελληνικά γλωσσικά φαινόμενα και ανάλογά τους σε άλλες γλώσσες
Το Δίγαμμα και η σημασία του για την Ελληνο-Πελασγική Ομογλωσσία
Γλωσσολογική προσέγγισις
Οι ρίζες της ελληνικής που ανευρίσκονται στα μυκηναϊκά γραπτά μνημεία
Ετυμολόγηση δι' αναγνωρίσεως του δίγαμμα
Οι αρχαιοελληνικές ρίζες με δίγαμμα
Παραδείγματα λέξεων με δίγαμμα από τις "γλώσσες" του Ησυχίου
Παραδείγματα μεταδόσεως του φθόγγου δίγαμμα από την Αρχαία Ελληνική σε διάφορες αρχαίες και νεώτερες γλώσσες
Φθογγικές μεταβολές
Ειδικές μελέτες σχετικές με το δίγαμμα και τον ρόλο του στην κατάδειξη της ελληνικής ως μητέρας γλώσσας (συμβολή στη "νοστρατική" θεωρία)
Βιβλιογραφία

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Ο Κωνσταντίνος Χατζηγιαννάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Μηχανολόγος και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Διδάκτωρ Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με θέμα διδακτορικής διατριβής την μελέτη βιωσίμων ολοκληρωμένων συστημάτων υλικών και ενέργειας σε περιφερειακό επίπεδο με την βοήθεια της Μαθηματικής Αναλύσεως Συστημάτων. Έχει εξειδικευθεί σε θέματα Τεχνικών Κανονισμών, Ενεργειακής Πολιτικής και Τεχνολογιών, ως στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τεχνικές μεταφράσεις και τεχνική ορολογία στις γλώσσες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την συγκριτική μελέτη των γλωσσών και με θέματα καταγωγής πολιτισμών από γλωσσολογική άποψη με επικέντρωση στην ελληνική ετυμολογική προέλευσή τους.
Εργασίες του σχετικές με την γλώσσα έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού "Ιχώρ", με άρθρα γλωσσικού περιεχομένου. Έχει λάβει μέρος σε σειρά τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών με σχετικά θέματα.

Ο Σταύρος Δωρικός γεννήθηκε στον Αμπελώνα Λαρίσης. Πυρηνικός και Μηχανολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου του Τουρίνου. Ειδικεύτηκε στην εφαρμογή της Πυρηνικής Ενέργειας στην Ναυτική Πρόωση. Έλαβε μέρος στο Πυρηνικό Ναυτικό Πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης και ειδικώτερα στην έρευνα επί των πυρηνικών αντιδραστήρων σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας και είναι μέλος του Σωματείου "Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά".
Από ετών ασχολείται με την αποκρυπτογράφηση της Μινωικής Γραμμικής Γραφής Α. Είναι ερευνητής θεμάτων σχετικών με την καταγωγή των πολιτισμών από γλωσσολογικής κυρίως απόψεως και μελέτης των γλωσσών των ιθαγενών λαών της Αμερικής και όχι μόνον.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και εργασίες στον αθηναϊκό περιοδικό και ημερήσιο Τύπο. Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού "Ιχώρ" από της εκδόσεώς του.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟΣ
ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
6943535994




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις